Naprapati - Fysioterapi - Ultraljudsdiagnostik - PRP - Företagsvård
Fysioterapi, Sjukgymnastik, Rehab

Fysioterapi

Handledd träning.
Är den behandlingsmetod som har djupast tradition inom fysioterapi och också starkast vetenskapligt stöd. Fysisk aktivitet är livsviktigt och bristen på fysisk aktivitet har ett starkt samband med ohälsa. Fysisk aktivitet förknippat med många hälsovinster som b la förbättrad sömn, minskad risk för psykisk ohälsa, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Fysik aktivitet har även visats sig ha god effekt vid mild till måttlig depression.

Hos oss får du hjälp med fysisk aktivitet och riktad träning. Syftet kan vara att träna upp en nedsatt funktion i t ex leder och muskler, träna upp nedsatt balans för att minska fallrisk, att hjälpa dig som patient finna ett sätt att vara fortsatt fysiskt aktiv trots smärta eller nedsättning. Vi kan även vara ett stöd för dig som genomgått en operation och behöver vägledning för att komma tillbaka.

Vi har en egen gymlokal där vi skräddarsyr handledd träning utifrån dina behov som patient hos oss.

 

Ryggträning
Ryggträning är en ”kurs” som omfattar 8-10 veckors träning fördelat på 3 dagar i veckan.  Två av dessa är i grupp handledda av våra fysioterapeuter på kliniken samt ett tillfälle där du tränar efter ett individuellt program med tillgång till vårt gym. Träningen är sammanflätad med föreläsningar och informationstillfällen där du som patient även har möjlighet att ställa frågor. Träningen vänder sig till dig med långvariga eller återkommande besvär och syfta till att förbättra styrka, kondition, rörlighet samt förse dig som patient med hanteringsstrategier.
Efter avslutad träning får du en uppföljning och behov av vidare insatser utvärderas.

 

Mediyoga
I MediYoga tränar man på medveten närvaro, andningsträning, meditation, avslappning, rörlighetsträning och koordinationsträning. Dessa tränas i kombination metodiskt. Metoden är utvecklad för svensk hälso- och sjukvård och är en evidensbaserad metod. Syftet med träningen är att få balans mellan det emotionella, mentala och det fysiska för ökad livskvalité.

MediYoga kan tränas av alla, även för den som har fysiska begränsningar. Träningen kan doseras och individanpassas utifrån olika förutsättningar och behov.

Syfte med Mediyoga:

  • Ökad livskvalitet
  • Minskad stress
  • Sänkt blodtryck
  • Ökad sömnkvalitet
  • Minskad oro och ångest
  • Minskad smärta

Mediyoga går i kursform en gång i veckan 8-10 veckor

 

 

Artrosskola
Anpassad fysisk aktivitet är en viktig del i grundbehandling vid artros. Hos oss får du hjälp med att träna specifik funktion samt att hitta sätt att träna din allmänna kondition och styrka med hänsyn till smärta. Anpassade handledd träning i grupp för dig med artrosproblematik i främst höft- och knäled. Träning 2 dagar i veckan i 6-8veckor. Träningen sammanflätas med informationstillfällen och du som patient har möjlighet att ställa frågor.
Träningen sker i gruppform i vårt gym och är handledd av fysioterapeuter på kliniken.

 

Akupunktur
Är en behandlingsmetod med främst smärtlindrande syfte.  Akupunktur används som komplement till exempelvis någon form av anpassad träning eller som komplement till läkemedelsbehandling. Behandlingen sker i serier av ca 5-10 behandlingar. Därefter utvärderas effekten och vid behov förlängs. En behandling är ca 20-30 min lång och antalet satta nålar varierar, vanligtvis någonstans runt 10 st. Dessa mycket tunna nålar placeras på förutbestämda punkter eller i smärtande muskulära punkter kallade triggerpunkter.
Efter behandling är det vanligt att känna slig lite trött.

Exempel på tillstånd som kan behandlas med akupunktur:

  • Ledsmärta och muskelsmärta som exempelvis ryggvärk, nacksmärta och artrossmärta
  • Spänningshuvudvärk

Kom ihåg att tala om ifall du är gravid eller behandlas med något blodförtunnande medel.

 

TENS- Transkutan Elektrisk Nervstimulering
Är en smärtlindrande behandling som används i kombination med annan behandling som exempelvis anpassad fysisk aktivitet. TENS kan också användas som ett komplement till farmakologisk smärtlindring.
Vid behandling med Tens placeras plattor på huden som sedan kopplas till en liten dosa. Denna skickar en svag ström som verkar på två olika sätt.
Högfrekvent tens har en direkt verkan och gör att smärtsignalerna ”blockeras” i hjärnan och ryggmärg.

Lågfrekvent Tens aktiverar kroppens eget smärthämmande system och hjälper bland annat med frisättning av endorfiner.

Utprovning av TENS sker efter bedömning hos en fysioterapeut på kliniken. Tens apparaten kan du som patient hos oss låna hem under din behandlingstid. Behandling med TENS upprepas vanligtvis dagligen.

TENS kan till exempel användas vid:

  • Muskel- och ledsmärta
  • Långvariga smärttillstånd
  • Perifer nervsmärta (ischias)

 

Tejp
Används som ett komplement till annan behandling. Syftet med tejpning kan vara att avlasta en specifik struktur ex en smärtande muskel. Den kan också hindra en rörelse och verka stabiliserande över en led. Eller hjälpa till att styra en rörelse genom feedback från huden (ökad aktivering av hudens sträckreceptorer) samt öka medvetenheten kring en specifik muskel.
Tejp finns i huvudsakligen en elastisk och en stum variant och dessa används ofta i olika syften.

Källor:
– 1177.se
– fyss.se
– fysioterapeuterna.se

Boka Fysioterapi